Press Text
Kunnen we vandaag de dag nog wel gewoon lekker lummelen en de tijd loslaten? In een wereld vol prestatiedruk, sociale verplichtingen, Facebook en Snapchat lijkt voor veel mensen de ‘uitknop’ zoek.
Met de tentoonstelling Het Zalig Nietsdoen wil Museum Kranenburgh zijn bezoekers deze zomer een heerlijke oefening bieden in echte vrije tijd. Gastcurator en tentoonstellingsmaker Eelco van der Lingen koos voor hedendaagse kunst die je niet alleen bekijkt, maar ook aan den lijve ondergaat. Werk van 25 kunstenaars daagt je uit om het echte nietsdoen te ontdekken. Kranenburgh staat volledig in het teken van onthaasting en overgave aan het zalig nietsdoen.
Kunst om te ondergaan
Spannende installaties nodigen de bezoeker uit om langzamer te bewegen, langer te kijken, lekker te hangen of stil te staan. Ieder werk roept associaties met nietsdoen op: nutteloosheid, ontspanning, stilstand of prikkelloosheid. In de installatie van kunstenaar Navid Nuur (NL/IR, 1976) mag je bijvoorbeeld nutteloos schieten met pijltjes, gemaakt van papier dat je uit serieuze kunstbladen scheurt. David Rickard (NZ/UK, 1975) nodigt de bezoeker uit om liggend de rotatie van de aarde te ervaren. Het echte ‘niets’ wacht in een ruimte zonder hoeken of diepte, ontworpen door Matthijs Munnik (1989). Naast installaties zijn er schilderijen, foto’s, video’s en objecten die aandacht vragen voor een veelvoud aan doelloze activiteiten. Zoals een nagelsalon van Tanja Ritterbex (1985) of een voortdurende handstand-video van Marijke van Warmerdam (1959).
Onthaasting anno nu in Bergen
In het Bergen waar kunstenaars honderd jaar geleden al rust en inspiratie vonden, nodigt Kranenburgh zijn bezoekers uit zich onder te dompelen in de zaligheid van onthaasting. Een serie schilderijen van Diederik Gerlach (1956) neemt je mee naar Duitse vakantieoorden of Urlaubsorte. De vintage taferelen doen in sfeer denken aan de vroeg-twintigste eeuw, waardoor een verbinding met het werk van Bergense School-schilders snel gemaakt is. Ook hierin staan het landschap met zijn rustzoekers en het strand met lome zonaanbidders vaak centraal, zoals in het werk van Kasper Niehaus (1889-1974).